Александра Жекова е българска сноубордистка. Влиза в сноуборда през 1999 г. Тренира при

...
Александра Жекова е българска сноубордистка. Влиза в сноуборда през 1999 г. Тренира при
Коментари Харесай

На 5 октомври рожден ден има Александра Жекова

Александра Жекова е българска сноубордистка. 

Влиза в сноуборда през 1999 година Тренира при татко си Виктор Жеков, който води състезателката ни по ветроходство Ирина Константинова на игрите в Атина, майка ѝ е Божана Жекова.

Златен медалист от Зимната универсиада през февруари 2015 в Сиера Невада (Испания).

Александра приключва Френската гимназия в София, а след това специализира в Националната спортна академия. Тя е състезател на Българската ски федерация.

Жекова е преди всичко в общото класиране на Европейската купа през 2006 година.

През 2010 година носи знамето на България на откриването на Олимпийските игри във Ванкувър.

Жекова е посочена като най-голямата вяра на България за орден от Игрите във Ванкувър. По време на квалификацията тя пада и разтяга мускул, с което завършва присъединяване си на Олимпиадата. 

Първата си победа за Световната купа по сноуборд печели през март 2011 година в дисциплината бордъркрос в Ароза (Швейцария).

На Олимпийските игри в Сочи 2014 доближава сполучливо до финалите на бордъркрос, където съумява да се задържи трета досега, в който италианката Микела Мойоли ѝ препречва пътя на метри от финалната права.

В последна сметка Жекова приключва надпреварата пета.

През свободното си време практикува уиндсърф, мотокрос, уейкборд, сърф, планинско колоездене, скейтборд, бадминтон, скуош, голф, езда, дайвинг, фитнес и други спортове.

На 11 декември 2015 Александра Жекова взема присъединяване на Световната купа в Montafon, Австрия. На 5 март 2016 година печели старт от международната купа във Вейсоназ, Швейцария.

На 18 април 2019 година афишира, че приключва спортната си кариера.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР